Boeddhisme, wat weten we daar eigenlijk van?

Het Boeddhisme is een prachtige religie. Eigenlijk moet je spreken van een overtuiging want een echte religie is het Boeddhisme niet. De meeste mensen kennen het Boeddhisme alleen van de mooie boeddha beeldjes in huis en tuinen van mensen, omdat die enorm populair zijn de laatste jaren. En dat is jammer want het Boeddhisme heeft veel meer te bieden, het is een zeer interessante overtuiging.

Vredelievend geloof

Een van de grootste kenmerken van het Boeddhisme is dat het een zeer vredelievend geloof is. Waar andere wereldreligies elkaar vaak bestrijden is het Boeddhisme heel erg gericht op vrede en verbinden. Het Boeddhisme gelooft bijvoorbeeld ook niet echt in één God of profeet. Boeddhisten geloven wel in Boeddha en ze geloven in reïncarnatie.

Wie was Boeddha

Boeddha was een spiritueel leider en tot de dag van vandaag is hij de drijvende kracht achter het Boeddhisme. Boeddha leefde van 450 tot 370 jaar voor Christus maar werd geboren onder de naam Siddharta Gautama. Hij veranderde zijn naam in Boeddha toen hij, volgens eigen zeggen, totale verlichting had bereikt.

Die totale verlichting is het streven van een Boeddhist. Dit wordt ook wel het Nirwana genoemd en dat is het einde van de reïncarnatie. Een ziel die het Nirwana heeft bereikt komt los van alle aardse connecties en heeft volgens het Boeddhisme de totale vrijheid. Deze zielen gaan niet meer reïncarneren.

Rituele gebruiken

Binnen het Boeddhisme vinden veel rituelen plaats. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de stroming want ook het Boeddhisme kent vele stromingen. Een van de belangrijkste gebruiken van het Boeddhisme is toch wel de meditatie. Bij het Boeddhisme draait het allemaal om zelfkennis en inzicht. En door te mediteren krijg je meer inzicht en rust in je lichaam en geest.

Meditatie is dus een manier om verder te komen in de ontwikkeling als mens, op weg naar verlichting. Tegenwoordig mediteren ook veel mensen niet omdat ze Boeddhist zijn maar omdat de mensen op zoek zijn naar innerlijke rust in een samenleving vol stress. Meditatie is de perfecte manier om rust te vinden en jezelf beter te leren kennen.

Over

Deze website leert volledige kennis over verschillende religies, over hun culturen, geloof en verlossingen van het leven.

Belangrijke pagina's

Sociale media