Waarom bestaan er zoveel religies?

In onze wereld bestaan veel religies. Officieel zijn er zeven religies maar in de werkelijkheid zijn er waarschijnlijk wel meer religies, of stromingen binnen religies die langzaam een eigen vorm en identiteit beginnen aan te nemen. Maar hoe kan het nu eigenlijk dat er in de wereld zoveel religies bestaan? Waar komt dat door en waarom hebben mensen een religie nodig? Hier lees je er meer over.

Op zoek naar antwoorden

Eigenlijk heeft ieder mens die leeft hier waarschijnlijk wel last van, je wordt op deze wereld geboren en je krijgt te maken met grote levensvragen naarmate je ouder wordt. Dat begint al met de onvermijdelijke confrontatie dat mensen te maken krijgen met verlies. Ongetwijfeld krijg je te maken met overlijdens van dierbaren, of je krijgt te maken met ziekte.

Door deze gebeurtenissen kan het zo zijn dat mensen op zoek gaan naar antwoorden. Grote levensvragen als, waarom ben ik hier? Waar ga ik heen als ik dood ga? Veel mensen vinden antwoord op deze vragen in een religie. Vooral de gedachte dat het leven niet ophoudt na het sterven geeft troost en een fijne gemoedsrust.

Geloof geeft structuur

Nog een grote kernwaarde van ergens in geloven, is dat je leven meer structuur krijgt. Als je bijvoorbeeld christen, jood of moslim bent, krijg je richtlijnen mee hoe je je in het leven moet gedragen. Normen en waarden die binnen dat geloof belangrijk zijn. Leefregels dus. En juist deze leefregels geven houvast en structuur.

Sociale contacten

In veel religies draait het om samenzijn. Samen met elkaar door het leven gaan. Aandacht en liefde voor elkaar, het geloof delen met elkaar. Samen komen in een kerk of een moskee. Samen is het sleutelwoord in vele religies. Voor veel mensen is dit erg fijn. Er is veel eenzaamheid in de wereld en binnen een religie is er meer aandacht onderling voor elkaar, dat geeft steun.

Welk geloof je ook aanhangt, binnen elke religie is het belangrijk om samen te komen. In een samenkomst, of dit nu een kerk of een moskee, Boeddhistische tempel of Joodse synagoge is, men komt samen om het geloof met elkaar te delen. 

Over

Deze website leert volledige kennis over verschillende religies, over hun culturen, geloof en verlossingen van het leven.

Belangrijke pagina's

Sociale media