Voortaan dagelijkse aanbidding
2017-05-23 09:52:39

Sinds deze week (19 september) is er gelegenheid tot dagelijkse aanbidding van het uitgestelde Allerheiligste in de Jacobuskapel in de Roermondse kathedraal. Het gebed betreft - na verschillende omzwervingen - een voortzetting van de dagelijkse aanbidding zoals die sinds 1961 plaatsvond in de speciale Sacramentskapel in de Paredisstraat. Deze, tegneover het Bisschopshuis gelegen kapel werd opgericht ter nagedachtenis van de Roermondse gevallen in de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 2005 vanwege nieuwbouw gesloten.

Na 2005 vond de aanbidding enkele jaren plaats in het zijtransept van de Munsterkerk, maar daar ervoer de biddende groep mensen te weinig stilte door de vele toeristen die de monumentale kerk dagelijks bezoeken. Daarom verhuisde de aanbidding enkele jaren geleden naar de zogeheten Broederkapel, de zijkapel van de Caroluskapel van het eeuwenoude kartuizerklooster aan de Swalmerstraat waar onder meer de bisdomkantoren gevestigd zijn. Hier vond de aanbidding tot vorige week door een vaste groep biddende mensen bij toerbeurt plaats in totale beslotenheid. Nu wordt dus gekozen om de aanbdding weer meer 'onder de mensen' te brengen, in een aparte aanbiddingskapel binnen de kathedraal, door diezelfde groep biddende mensen. Hiermee heeft de bisschopskerk, net als vrijwel alle kathedralen ter wereld, een aanbddingsgelegenheid tijdens de openstellingsuren van de kerk, waar elke bezoeker zich in stilte bij aan kan sluiten en waardoor de vaste groep biddende mensen mogelijk uitgebreid wordt.

De aanbidding in de kathedraal is voorlopig nog 'op proef' van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, maar kan zo mogelijk in de toekomst worden uitgebreid naar de weekenden of andere tijden. Ook wordt bekeken of in de toekomst een glazen scheidingswand en verwarming kunnen worden aangebracht, om stilte en warmte te creëren, met name in de wintermaanden.

De realisatie van de aanbiddingskapel wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Sacramentskapel Roermond en is mede dankzij de bereidwillige medewerking van de Broederschap van de Heilige Jacobus gerealiseerd. Deze broederschap beheert de Jacobuskapel, waar onder meer de bekende armreliek van de heilige apostel wordt bewaard en nu dus ook het Allerheiligste. De broeders konden er geen bezwaar tegen hebben dat Jacobus nu gastheer is van zijn 'baas', Onze Lieve Heer zelf.
- See more at: http://www.bisdom-roermond.nl/dagelijkse-aanbidding-in-kathedraal#sthash.rnZRdsx6.dpuf

- Nightfever en Lighttime in kathedraal
- Artikelen te koop